Vaikka karvainen, helposti huolestuva Pessi ja siivekäs, huoleton Illusia ovat monilla tavoin toistensa vastakohtia, he ystävystyvät.
Yrjö Kokko - Pessi ja Illusia

22. helmikuuta 2013

Safin ja Ponin mätsärit

Käytiin siis karvamopoilla mätsäröimässä Laitilassa 16.2. mutta nyt vasta omaan niin paljon aikaa ja jaksamusta, että jotain jaksan kirjoittaa. Viime sunnuntaina lähdin Helsinkiin hoitamaan veljenpoikia, ja kotiuduin sieltä eilen, ja meninkin suoraan vaatteiden vaihdon jälkeen Mikkolaan siivoilemaan ja auttamaan iltatallissa. Helsingin reissulta tarttui matkaan myös uusi tatuointi. Tykkään kovin!

Lauantai aamuna menin ensin Mikkolaan pistämään hevosia ulos yhdessä tallin omistajan kanssa, ja puunaamaan Ponia. Karvalapsi oli minun pyynnöstä toppaloimen alla edellisen yön, että olisi sitten kuiva (Poni asuu siis pihatossa).
Poni meni suoraan koppiin, ja seuraavaksi huristeltiin Valpperiin hakemaan Safia, jonne tamman toinen omistaja oli mennyt aamusta harjailemaan toista karvalasta. Safillakin oli ollut loimi päällä yön, sekin minun pyynnöstä. Hirveän vaativa olin! Varsa meni toisella yrittämällä koppiin, Ponia tamma vähän ihmetteli, kun se pisti hirveän shown kopissa pystyyn, hyppi pystyyn ja hirnui kuin jokin hienompikin ori.



Huristeltiin sitten Laitilaan, minä kävin maksamassa ponit ja arpomassa osallistujanumerot. Safi oli numerolla 7 (parina 5v shettisruuna) ja Poni numerolla 14 (parina toinen shettis).
Molemmat otukset olivat pihalla kuin mallikappaleet, mutta auta armias kun päästiin Safin kanssa maneesiin. Kuunteli mua hyvin, pysähtyi käskystä, ravasikin ihan jees mun vieressä, mutta pari kertaa sai jotain hyppelehtimis kohtauksia.

Tuomarin edessä tamma malttoi seistä ehkä hetken paikoillaan, sitten alkoi taas pystyyn hyppiminen, tosin vielä tähän aikaan hypyt olivat kovin matalia. Ja kun tuomarin edessä olisi pitänyt juosta, ei ravattu kuin ehkä muutama askel, mutta sen sijaan näytettiin pierupukkilaukkaa ja joitain muita koottuja kevät tanssiliikkeitä. Safi sai oletettavasti sinisen, tuomarin kommenteista päätellen, jos varsa olisi jaksanut keskittyä ja näyttää ravin, oltaisiin napattu punainen ruusuke. Näin tällä kertaa, ensi kerralla paremmin :-) Safin toisen omistajan kanssa ollaan naurettu, kun varsa näyttää lähinnä muulilta vielä tässä vaiheessa, mutta ulkona yksi nainen tuli kyselemään tamman suvusta (josta en osannut sanoa kuin isän nimen varmaksi), ja että on kyllä kaunis rotunsa edustaja! Ei me siis ihan vielä muuleilta näytetä, jos joku tuon tajuaa issikaksi.



Safi oli sitten maneesipyörähtelyn jälkeen ulkona nätisti, kun sai olla Ässän vieressä ja mutustaa heinää.
Mä jäinkin sitten maneesiin pyörimään heti Ponin kanssa, ja Safi oli varmaan tartuttanut siihenkin jotain riehumisenergiaa, Poni kun on yleensä julkisilla paikoilla tosi rauhallinen ja katselee vaan ympärilleen. Maneesissa (jossa siis on ollut ennenkin) ruuna sai myös joitain hyppimiskohtauksia, se sinkoili mun ympärillä ja oli muutenkin ihan PING. Hyvä puoli siinä oli kyllä se, että sain sen ravaamaan kunnolla reippaasti eteen.

Hetken odottelun jälkeen mentiin Ponin kanssa kehään, meidän pari oli meitä ennen, joten me sitten odoteltiin hetkinen. Ja eikös Poni siinäkin hyppi pystyyn? No tottakai!
Tuomarin edessä seisoi sitten nätisti, tuomari kehui Ponin pitkää karvaa, puheli ettei varmasti tule kylmä, ja että tuleekohan tästä valkoinen sitten kun ikää tulee vähän lisää. Ravissa Poni heitteli päätään, mutta oli kerrankin reipas! Napattiin Ponillekin sininen ruusuke.



Safin arvostelu

ROTUTYYPPI - Selvä rotuleima
PÄÄ JA KAULA - Hyvä pää, hyvä pitkä kaula.
RUNKO JA YLÄLINJA - Hyvä pituus rungossa, puutt. syvyys. Hyvä lavan asento, hyvin kulmautunut takaa. Vielä kovin kapea runkoinen.
JALAT - Etujalat sivusta hyväsuuntaiset, edestä hajavarpaiset vielä. Takana hieman kiverä kinner, vento vuohinen.
LIIKKEET
 KÄYNTI - Matkaa voittava, tahdikas. Kintereen työskentely puutteellista.
 RAVI - Ravi tänään epätahdissa.
YLEISTÄ - Hyvät jouhet.

Ponin arvostelu

ROTUTYYPPI - Selvä rotuleima
PÄÄ JA KAULA - Sopusuht. pää (tai ainakin voi olettaa kun on niin karvainen). Hyvä pitkä kaula, vielä ylälinjaltaan kehittymätön.
RUNKO JA YLÄLINJA -Hyvä pituus rungossa, mutta puutt. levveys. Luisu takaosa. Hyvin liittynyt häntä.
JALAT - Sivusta hyväasentoiset. Edestä hajavarpainen.
LIIKKEET
 KÄYNTI - Tarmokas, hieman lyhyt käynti.
 RAVI - Tarmokas.
YLEISTÄ - Erittäin hieno suojakarva, varsinainen mammuttikarva.

Odoteltiin pihalla sitten noin ikuisuus sinisten kehää (ja hurrattiin Ässää, kun ruuna oli paikan ainut ravuri ja sai punaisen), heitettiin Ponin ja Safin kanssa keikkaa ympäri parkkialuetta ja syötiin heinää. Tai minä en syönyt, minä yritin syödä leipää jonka olin aamulla tehnyt mukaan, ja jota Poni kovin kuolasi.



Mentiin sitten sinisten kehää, minä Safin narun päässä ja Ponin omistaja Ponin narun päässä. Käveltiin ensin ympäri maneesia, Safi oli siinä ihan ok. Mutta heti, kun piti pysähtyä, niin tämä aloitti kauhean pystyyn hyppimisen, hyppi ihan jumalattoman korkealle ja oli muutenkin tosi hermostuneen oloinen. Meikä siinä sitten päätti, että en viitti tätä juoksuttaa sitä maneesin pitkää sivua, kun ihan turhaa tammaa vain hulluttaa lisää. Mentiin sitten maneesista ulos, oltiin hetki Ässän vieressä, mutta kun Ässä lähti punaisten kehään, niin tamma aloitti yhdessä tietyssä kohdassa hyppiä pystyyn, kun käveltiin taas parkkialuetta ympäri. Käveltiin sitten niin kauan sitä ympäri, että tamma oli rauhallinen eikä enää pomppinut.

Poni jäi siis punaisten kehään, ja kun tuomari antoi erikoispalkintoja joista yksi oli "tuuhein turkki", niin arvasin kuka sen saa - Ponillehan se sitten meni, ruuna sai palkinnoksi litran pullon shampoota (joka tekee turkista vieläkin tuuheamman). Omistajan kanssa naurettiin vähän, onneksi tuolla ei enää montaa kuukautta ole tuota tuuheaa turkkia, kun Poni pääsee kampaajalle!

Poni ennen sinisten kehää - en kyllä yhtään ihmettele tuuhein turkki -palkintoa!

Pakattiin Ponit autoon, vietiin Safi kotiin jonka jälkeen huristeltiin Heselle ja sieltä sitten Mikkolaan jossa autoin vielä hevosten sisälle ottamisessa. Oli kovin pitkä päivä, ja vaikkei nyt Safin kanssa mitenkään kummoisesti mennytkään, niin hyvää harjoitusta tämä silti oli! Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavia mätsäreitä :-)

Ainiin, pitää vielä Selssin kuulumisista kirjoitella lyhyesti, poni on jo huomattavati parempi, kun on saanut antibiottikuurin, limaa irroittavaa lääkettä sekä yskänsiirappia. Tuo karvakasa ei kyllä helposti luovuta! On se sen verran kovapäinen otus :-)

Ei kommentteja

Lähetä kommentti