Vaikka karvainen, helposti huolestuva Pessi ja siivekäs, huoleton Illusia ovat monilla tavoin toistensa vastakohtia, he ystävystyvät.
Yrjö Kokko - Pessi ja Illusia

13. syyskuuta 2014

Kokeilussa St. Hippolyt Irish Mash

Me ollaan takaisin! Mulle kotitui eilen upouusi kone, joten kirjoitus/bloggausinto on taas suurissa voimissaan, sekä nyt on mukava kirjoittaa, kun kone toimii nopeasti, eikä jokaista liikettä joudu odottamaan kauan.

Pieniä muutoksia blogin taustajoukoissa on tapahtunut, sain blogille uuden sponsorin/yhteistyökumppanin! Nimittäin Suomen Ratsutarvikkeen! Uudet kotisivut ovat tekeillä vanhojen, sekavien sivujen tilalle.

Torstaina kävin liikkeessä hakemassa ensimmäisen tuotteen. Sanomattakin on varmasti selvää, että olin tästä hyvin innoissani?
Juttelin omistajan kanssa, vaihdettiin kuulumisia, ja puhuttiin sponsoroinnista. Ratsutarvikkeen pitäjä Jaana sanoi antavansa ensimmäiseksi sponsorituotteeksi joko St. Hippolytin tai Marstallin Mash -rehua. Päädyimme lopulta St. Hippolytin Irish Mash rehuun, koska Marstallin tuotteet ovat minulle ja hevosille entuudestaan tuttuja. Jaana kertoi Mashin maistuvan hevosille yleisesti todella hyvin, mikä oli mielestäni vain plussaa, koska Poni osaa olla todella nirso omien ruokiensa suhteen. Muiden ruuat sitten maistuisivatkin sen edestä! Se on kumma, että kaverilla on aina parempaa ruokaa, vaikka ruoka olisikin valkosipulia vaille täysin samaa.

Tämän näköinen säkki! Tykkästyin itse hirmuisesti pussin ulkonäköön.
Innoissani ajelin rehupussi takakontissa kotiin, ja kotona googlettelin tietoa tästä Irish Mashistä. Ratsutarvikkeen sivuilla Irish Mashistä kerrotaan seuraavaa:
"Vuosikymmenien ajan käytetty ape edistää ruoansulatusta, vauhdittaa aineenvaihduntaa ja sisältää suolistolle tärkeitä ainesosia. Edistää myös ruokahalua ja puhdistaa ruoansulatuskanavaa."

Muualta netistä löysin rehusta myös muuta tietoa, mm. se sopii hyvin lepopäivän ruuaksi, kovan rasituksen jälkeen(varsominen/kova urheilusuoritus), sekä yleisesti vanhoille, sekä mahdollisesti sairaille hevosille. Ruoan kerrottiin maistuvan usein ensimmäisenä rehuna hyvin myös hevosille, joilla on ollut ongelmia suun kanssa.

Irish Mash sisältää vehnälesettä, pellavansiementä, vehnänalkiota sekä ruoansulatusta edistäviä aineita(mm. oluthiiva, kuivattu omena, yrtit). Irish Mash sisältää näiden lisäksi myös merilevää, joka imeytyy hyvin.

Pussin kyljessä oli annosteluohjeena, että 70-100g/elokilopainoa kohden joka turvotetaan kuumaan veteen. Pussin kyljessä luki myös, että rehua annettaisiin 1-3krt/vko, päivittäisinä annoksina pienempinä annoksina. Säkki painoi 15kg, ja hintaa tällä on Ratsutarvikkeessa 28,70e.

Torstaina annoin tätä Ponille ensimmäistä kertaa. Rehua laitoin 1,5dl ja kiehuvan kuumaa vettä n. 4dl,  joka oli ehkä aavistuksen liikaa, kun ruoka jäi aikastlailla vetiseksi.

Säkin sisältö näytti tältä ennen veden lisäämistä.
Valmis mössö! Joukossa siis myös Ponin muut rehut; 1,5dl "issikkarehua", 0,5dl kivennäistä, biotiinia ja öljyä n. 1rkl.
Olin melko luottavaisin mielin kantamassa Ponille tätä ruokaa, kun Jaana kertoi miten hyvin tämä kyseinen ruoka maistuu hänen omalle hevoselleen, ja netistä lukemani tiedon jälkeen. Ja hyvinhän tuo upposi! Ensimmäiseen kertaan piiitkään aikaan tuon kuppi oli melkein tyhjä! Asiaan tietysti vaikutti se, että ruuna oli yksikseen syömässä, mutta poistui kupin vierestä vasta, kun se oli lähes tyhjä. Kaviotakin piti vähän heiluttaa ilmeisesti turhautumisen merkiksi, että miksi sitä noin vähän nyt oli?! ;-)

Puuroturpa-Poni



Kuppi tuli siis melkein tyhjäksi! Yleensä, ilman Mashia ruoan joukossa ruuna syö sitä ihan hetken, lähinnä maistelee, jonka jälkeen suuntaa toisten ruokakipoille, tai mikäli on kiinni syömässä/yksin, jää se tuijottamaan kaihoisasti eteenpäin ja lopulta kaataa kupin nurin.

Meillä oli siis valtavan hyviä kokemuksia! Suunnittelin jo Mashin lisäämistä jokapäiväiseen ruokaan tyyliin annoksella 0,5dl. Sen verran siis, että saa muut ruoat sekoitettua joukkoon, ja näin ruunan syömään kivennäiset ja biotiinit.

Onko lukijoilla kokemusta kyseiestä rehusta? Miten yleensäkin Mash-rehut maistuvat teidän mahdollisesti nirsoille otuksille?

Mulla on koneella valtaisa määrä uusia kuvia, koitan vaikka laittaa ne teille näytille, kun en muista enää oikein, että miten kyseinen liikutuskerta on mennyt! Huomenissa luulavasti viimeistään :-)

3 kommenttia

  1. Vanha postaus, joten en tiedä näkyykö kommentti? Olen miettinyt omalle ponille tota Irish mashia, joten ajattelin kysellä, että oliko hyvä? :D

    VastaaPoista
  2. Joo, tuli kommentti perille :)
    Mulla tykkäsivät kaikki "kokelaat" tästä, joten voinen suositella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasitko hyviä vaikutuksia vatsaan/karvaan? Ja jatkoitko syöttöä pussin loputtua? :)

      Poista