Vaikka karvainen, helposti huolestuva Pessi ja siivekäs, huoleton Illusia ovat monilla tavoin toistensa vastakohtia, he ystävystyvät.
Yrjö Kokko - Pessi ja Illusia

19. syyskuuta 2017

What's on the menu?

Mitä löytyy kahden karvaisen mustan ponin ruokalistalta, hyvän heinän ja veden lisäksi (tietty)?
No seuraavaa;

Minos syö iltaisin;
1dl Racing Mash (kuivamäärä)
1mitta Black Horse Sinkki
n. 0,5dl Pavo VitalComplete -kivennäinen
0,5dl Chian siemen

Chia - Pavo kivennäinen - Mash - Sinkki
Minoshan söi pitkään Marstallin kivennäistä (Force), mutta viime keväänä se lakkasi maistumasta samalla, kun Minos rupesi syömään sitä pelkästään. Ruuna oli sitä mieltä, että jos tarjolla on pelkkää kivennäistä, niin en syö :-) keväällä ostin Pavon kivennäisen kokeiluun, ja se uppoaa erittäin helposti Mashin kanssa.
Tuo Racingin Mash on Minoksen suurinta herkkua, ja sen kylkiäisenä uppoaa ihan mikä tahansa. Mash menee siis lähinnä siksi, että sen kanssa uppoaa niin kivennäiset, Chiat kuin sinkitkin. Mashiä lähtee mukaan myös pidemmille (esimerkiksi koko päivän kestäville) näyttelyreissuille, sen kanssa kun saa Minoksen juomaan, oli seos sitten kuinka laihaa tahansa. "Fatty Minis" on vaan sitä mieltä, että tuo desin kuivamäärä on iiihan liian vähäinen! Mashin kanssa menee helposti myös psylliumit, jota meillä nautitaan ilman sen kummempia oireita ihan varmuuden vuoksi.

Isla syö iltaisin;
1dl Racing Mash (kuivamäärä)
2dl Black Horse Basic
2dl Black Horse Breeder
n. 0,5dl Pavo VitalComplete -kivennäinen
0,5dl Chian siemen

Chia - Pavo kivennäinen - Mash - Basic - Breeder. Tätä kirjoittaessa Isla on psylliumkuurilla, ja Chian syöttäminen alkaa itseasiassa vasta, kun kuuri on loppu :-)
Näyttääpäs Islan menu ihan valtavalta tähän kirjoitettuna.. oho! En ole kokenut olevani tuhannesta purkista syöttäjä, mutta siihen se pikkuhiljaa näköjään kallistuu...
Minos söi samoja Basiciä ja Breederiä tämän vuoden kevääseen, ja sillä ravinnolla kasvoi hyvä nuori ponin alku. Määriä vaihdellaan talven mittaan miten tarvitsee, saatetaan lisätä desin verran toista tai ottaa pois. Riippuu miltä poni näyttää! Tällä 2+2 annoksella on menty nyt laidunkauden jälkeen, ja hyvältä näyttää.
Breederissä on korkea valkuaismäärä, ja se onkin tarkoitettu mm. siitostammoille ja kasvaville nuorille. Basic taas on matalatärkkelyksinen täysrehu, joka ei periaatteessa vaadi muuta kuin hyvän heinän rinnalleen. Koska kyseessä on kuitenkin kasvava nuori, on lisävalkuinen (ja kivennäinen) lähes välttämätöntä kuitenkin syöttää pussista.

Isla on vähän maantonkija tyyppinen, ja aika herkkä mahastaan. Isla saakin psylliumkuurin heti kun on edes pieni aavistus, että siellä saattaa olla hippunenkin hiekkaa. Mashin kanssa uppoaa tämäkin, ja tästä syystä Isla saa lisäksi Chian siementä ylläpitääkseen suoliston hyvinvointia.
En itse usko Chian voimaan niin täysin, että uskaltaisin käyttää pelkästään sitä hiekanpoistoon suolistosta. Uskon kuitenkin, että kun Chiaa syö jatkuvasti, kuljettaa sen muodostama lima suolistosta pikkuhiljaa siellä ehkä olevaa hiekkaa ulos.
Eikä tuosta varmaan haittaa ole kummallekaan! Iho ja karvapeite kiittää, luulisin.

Tälläinen on kahden nuoren ponini ruokavalio, Basic ja Breeder ovat tosiaan tuttuja rehuja kasvattajalta asti, ja olen kokenut ne hyviksi perusruuiksi jatkossakin. Minos ei tällä hetkellä tarvitse oikein muuta heinän rinnalla, kuin kivennäisen, mutta Mashiin sekoitettuna siinä sivussa uppoaa helposti vähän kaikkea muutakin.

Miltä kuulostaa?!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti